Akasya Telaşı Hakkında Yazılanlar 3: İhsan Topçu

 

Derya Önder'in ilk şiir kitabı 2002 yılında yayımlanmış: Ceza Defteri. 1973 doğumlu şairin ikinci kitabı "Akasya Telaşı"nı (DigrafYayıncılık, Nisan 2008, 80 sayfa) okuduktan sonra, ilk kitabını da okumak istedim. Edinip okuyacağım. Neden mi? Şairlerin ufkunu her şair zenginleştiremez. Derya Önder, kendisinden 25 yaş büyük olmama karşın, gitmediğim alanlara götürdü beni; ufkumu zenginleştirdi. Şiiri bilen farklı bir duyarlılık olduğunu kanıtlıyor Derya Önder. İnanıyorum ki Türk şiirinde özgünbir yer edinecek kendine. 
Beni çok etkileyen "anne / hüznümü de sen mi doğurdun" dizelerini okuyan bir şiirsever, sanırım Derya Önder'in tüm şiirlerini merak edecektir.
 
Kitabın arka kapağında şairle ilgili şöyle bir not var:
"Kadın duyarlığının hiç girilmemiş cadde ve sokaklarında hayatı sorgulayan Derya önder arı bir şiire yöneldi. Bildirisi açık ve anlaşılır bir şiire. Özgün, bütünlüklü, derinlikli bir söyleyişle ve yepyeni bir şiirle üstelik. Şiirimizde kendine özgü yerini de edindi böylece. ‘sorulmuş soruları sormayınartık / bir cevap gibi yaşayın hayatınızı' dizeleri bize şiiri hakkında hemenbir fikir verecek denli güçlü. Öte yandan aynı dizeler, zor bir dönemden geçtiğimiz bu günlerde herkese nasıl bir tavır takınmak, nasıl bir duruş edinmek gerektiği doğrultusunda açık bir davet niteliği taşıyor."

Yazımı şairin bir şiiriyle bitirmek istiyorum:


masal
bir vardım
bir yok

kalbinden kan damlayan her şeye hayrandım
yaşamak demekti bu

aştım uzaklığını dağların
"bin beyaz turna" koydum resmin adını

yüklendikçe yüklendim
alnımın damarlarına

bir de baktım
tellal olmuş sevgilim
dünyaya şarkı söylüyor 
ben uyurken

uyudum uyandım
açtım yüreğimi sahraya

ben söyledim o yazdı
o yazdı ben okudum

kırıldım ya
sırçaymışım...

derya önder

 

İhsan Topçu, Özgür Kocaeli, Ağustos 2008 

Back to top