Şiir Yıllıklarına Dair

Yıllıklar ve antolojiler konusu bizim şiirimizin kangren meselelerinden birisidir bana göre. Tıpkı ödüller konusunda olduğu gibi.. Kangrendir çünkü tedavi edilecek bir yanı kalmamıştır. Bu yüzden de tüm kangren vakalarında olduğu gibi o bölgenin kesilip atması gerekir ki en azından bütünü kaybetmeyelim. Sonra yeniden mi yapılanacağız başka yerden mi başlayacağız, ne yapacaksak o da ayrı konu.. Ama bozulan bir şeyi tamir etmenin yenisini yapmaktan daha zor olduğu kesin…

2009 başlarında her yıl olduğu gibi 2008 yıllıkları çıkmaya başladığında bu konu yine kafama takılmıştı. Aslında hep söylenip duruyordum ama elime kalemi alıp bir şey yazmamıştım o zamana kadar. Neyse, sonra oturup detaylı bir yazı yazmaya, en azından kendi içimde bu konuyla hesaplaşmaya karar verdim ve epey de araştırarak, hemen hemen 90’dan sonra çıkan tüm şiir yıllıklarını elden geçirerek uzunca bir yazı yazdım.

Ama yazının bahtı pek açık değildi.. Ve uzun ve dikenli bir yazı olduğu için her yere gidesi de değildi. Bir süre bekledi, bir süre aksilikler oldu.. Neticede bu yazı Ankara’da yayımlanan Karagöz Edebiyat Dergisi’nin bugünlerde çıkan 9. sayısında yayımlandı. Sayının dosya konusu “90’ların Dokusu”.

http://www.karagozedebiyat.com/

Yazıyı bir süre sonra siteye de ekleyeceğim ama dergi yeni çıktığı için bunu şimdi yapmak uygun olmaz… Daha sonra bu konuyla ilgili yazmak istediğim başka şeyler de var zaten. Bu arada üç beş yıllığa girmişliğim de var.. Yani bir “haset” yazısı olmadığını belirtmiş olayım…

(Nisan 2010 notu: Yazılar bölümünde metnin tamamı okunabilir
http://www.deryaonder.com/node/154 )

* Dostları kırmamak için şiiri bol bol kırdığımız şu zamanlarda bu söz de Salâh Birsel’den alıntı…

Yorumlar

Yeni yorum gönder

Back to top